[...] z intensywnością 45–50% (umiarkowana intensywność) lub 70–75% (większa intensywność) rezerwy tętna. Wyniki: spadek masy ciała nie różnił się zbytnio między grupami (sama dieta: −11,8 ± 4,1 kg; dieta + lekkie aeroby: −12,2 ± 4,5 kg; dieta i cięższe aeroby: −12,3 ± 4,9 kg) jednak trening był bardziej opłacalny pod względem redukcji tkanki [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] mamy około 17. roku życia, aby później, około 30. roku życia, ten poziom powoli zaczął spadać w tempie około 1% na rok nadmiar czynników stresotwórczych niewłaściwa dieta - największy nacisk należy zwrócić na: właściwą ilość kalorii - największy spadek wytwarzania testosteronu notuje się podczas bardzo rygorystycznych diet redukcyjnych [...]
[...] fizyczna zmniejsza oporność insulinową, czyli poprawia tolerancję węglowodanów w ustroju, ma też korzystny wpływ na pracę serca, nerek, wątroby i układu pokarmowego. Jaka dieta może pomóc? W redukcji masy ciała może pomóc zastosowanie diety niskowęglowodanowej (dostarczającej <100 g węglowodanów dziennie) lub klasycznej, zbilansowanej diety [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] nierównomiernego rozkładu protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24 h synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, hormon wzrostu, alkohol, niezdrowa dieta i restrykcje płynów. Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy [...]
[...] Núñez R1, García MÁ1, Alonso J1, Melgar MJ2. „Arsenic, cadmium and lead in fresh and processed tuna marketed in Galicia (NW Spain): Risk assessment of dietary exposure.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29426155 de Paiva EL1, Morgano MA1, Milani RF1. „Cadmium, lead, tin, total mercury, and methylmercury in canned tuna [...]
Wyniki licznych przeprowadzonych w ostatnich dekadach eksperymentów wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
[...] h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg licznych badań wiemy, iż dla sportowców większości dyscyplin korzystna jest dieta wysokowęglowodanowa (dostarczająca 6-10 g węglowodanów na kg masy ciała). Ostatnio coraz częściej sugeruje się też diety wysokotłuszczowe, przy ograniczeniu podaży [...]
[...] elementem powinna być odpowiednia diagnostyka lekarska opierająca się na wykonaniu testów wodorowych. Podstawowym elementem walki z SIBO jest antybiotykoterapia, natomiast dieta low FODMAP jest elementem wspierającym całą terapię. Dlatego też warto powierzyć się zarówno lekarzowi, jak i dietetykowi. W czasie diagnostyki warto również wykonać [...]
[...] Jest bogactwem magnezu, manganu, miedzi. Zawiera również sporo potasu oraz cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
[...] podzielonych na 5 porcji, a jedną z tych porcji może stanowić również sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. nieprzetworzona kukurydza, proso, owies, pszenica i [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]